1:a Adventmys!


Först lite kvällsmat med Julvört!

I bakgrunden ser ni vår fina vägg! Har velat ha denna schablon länge men har dragit mig för att köpa den eftersom den är från IKEA och det känns som att alla har den. Men men, jag hittade ingen annan och det var ju denna jag ville ha och det blev faktiskt riktigt snyggt=)



Efter kvällsmaten blev det rykande glögg med nybakade lussekatter och pepparkakor! 
Mysfaktor på hög niva;)


20 år

I Torsdags fyllde Lillebror 20 år!!! Ett stort GRATTIS till honom=)


Edinburgh

Vi flög i torsdags från Skavsta...

  
Min kära lillebror och hans Carola var också med!!

Vi kom fram på kvällen till ett regnigt Edinburgh där Tobias mötte upp oss!!
Blev första vägen till Hostel och sedan till "Bella Italia" för att äta lite. Efter det drog vi till Lidl?! för att handla frukost innan sängen...

 
Pizzan var den som lockade mest, men pga icke-mjölkfri så fick det istället bli en laxfile med potatis och god sallad till för mig, men det var rätt gott också faktiskt, nyttigare om inte annat;)


På fredagen drog Nicke o Carro iväg för att leta hårfrissa, så då passade jag och Thomas på att gå på slottet=)
På vägen dit tittade vi även in i St. Gails Edinburghs äldsta kyrka...


St. Gails


Slottet

  
 
Fin utsikt från slottet

Gigantiska prylar...
 

Fängelsehålan...
  
Näringsfattigt...             

Lite bilder bara för att...
   
 

Vid lunch mötte vi upp Tobbe och drog iväg till affären för att handla lite ingredienser till ChiliConCarne som vi lagade hemma hos honom...

  
Påväg till Tobbe

 
Tobbes grymt heta. intelligenta. nördiga. "glasögon"!

 
ChiliConCarne och gooood cheescakekaka till efterrätt!


Da´ Broo

Sedan gick ni ner till stan och satte oss på ett mysigt fik "The Elephant". Det var även på det caféet som J.K. Rowling skrev första boken till Harry Potter;)

  
  

Edinburghs motsvarighet till NKs skyltfönster...
  
  

På kvällen gick vi till "TheJazzBar" och lyssnade på riktigt go musik...

 



På lördagen blev det inte så mycket bilder. Vi shoppade mest och tog långa promenader=)


Thomas testade bland annat HMs heta vintermössa!


Slottet!

På kvällen åkte vi hem till Tobbe och lagade Tacos...




...och till efterrätt hade Tobbe gjort en grymt god bananpaj;)



På Söndagen gick vi först på en mässa i St. Gails kyrka, det va rätt maffigt!
Sen gick vi mest runt=)
psst...i den fina blå väska ligger en säckpipa som Thomas köpte...

  
  
  


Vid lunch gick till en golfbar där vi testade den traditionella rätten "Haggis", vilket är fårmage på svenska;)

  

På kvällen tog vi en subway och sedan satt vi på jazzbaren resten av kvällen...



På måndagen blev det en Subway till frukost och sedan gick vi runt på stan innan vi skulle åka hem.


Detta va tvunget;)

Åhhh...

...har ju så mkt att blogga om nu men det finns ju ingen tid... har ju hela edinburghresan att berätta om; om säckpipor, slott och förvirring, med mera med mera, och om allt som hänt nu efter... Imorgon ska jag försöka få ner lite text men blir nog mest bilder=) Kanske kan klämma in det mellan gruppträffen och kören. Ska förresten ha Workshop imorgon på körövningen, med Ulf Nomark från Betlehemskyrkan vilket ska bli riktigt kul, hoppas att många kommer=)

Nej, nu väntar lite mysig läsning i sängen med uppdatering av näringslära och sedan ska jag SOVA!!!

Sov så gott!!

Edinburgh here we come

Nu är allt med examinationen klart!! Allt är utskrivet och tjejen är påläst;) Nu kan jag (förhoppningsvis) allt om samisk och etiopisk matkultur=) Hoppas bara på att det går bra imorgon... lätt att tappa bort sig och svar fel på frågor. hmm... får se hur det går.

Imorgon efter examinationen åker vi hem till smålandet och på torsdag vidare till Edinburgh och det ska bli sååå kul=D Första semestern på lääänge=D

 


...

Oj oj... mycket som hänt sen sist...

I fredags hade vi en ny matlagningsdag med "Internationell matkultur" som tema. Mitt kökslag hade Chile som land!! och här kommer några bilder...

 +  =
Empanadas de pino - minipiroger med köttfärs

 +  =
Pastel de choclo - majsgratäng

 =
Tomatsallad

 =
Asado - grillat nötkött med potatissallad

 =
Pan de huevo - "Griskultingsbröd" ett slags efterrättsbröd

De andra kökslagen hade länderna Kina (då vi fick smaka pytonormswok), Thailand, Eritrea och Libanon.
Mina favoriter från den internationella matkulturen blev två rätter från Libanon; khaleds piroger (tv) och en efterrätt gjord på mannagryn (th)

 



I lördags testade jag på laserdom för första gången tillsammans med thomas syskon med respektive och det var gryyymt kul=) Och man var lagom svettig efterråt;P

Sen åkte vi hem och städade och lagade pumpasoppa och ett bröd med soltorkade tomater och fetaost i! Sen kom Thomas föräldrar och morfar och åt med oss. Lite senare på kvällen dök även Thomas syskon upp med respektive och så åt vi exotiska frukter och spelade spel resten av kvällen, mysigt och kul!! =)


 


I söndags hade vi uppsjungning med One Way Gospel, och det gick jättebra!! Första gången vi hade med mer instrument än bara pianot, blev iofs bara trummor som extra men bättre än inget=) Det blev svängigare då liksom=) Nästa gång hoppas vi att basisten kan vara med också (Thomas snälla kusiner=)



Idag och igår har jag suttit med en examinationsuppgift som vi ska redovisa imorgon. Vi jobbar två och två och har två fall var. Vi fick en person från etiopien och en same från norra norge, och vi ska ta reda på deras matkultur och se om det finns några brister/fördelar med deras kost. Så igårkväll satt jag och pratade med en same från Sorsele i sådär 40 min om deras matvanor. Rätt intressant faktiskt=)

Nu väntar tvätten sen ska jag förtsätta skrivandet...


psst... lite packning blir det emellanåt också för imorgon åker vi hemåt för att sedan åka vidare till Edinburgh på torsdag för att hälsa på min storebror som pluggar där denna termin=)


"Ja till livet"

"Ja till Livet är en ideell förening med över 18 000 stödmedlemmar. Vår bas finns i Uppsala men vi påverkar debatten om människovärdet över hela Sverige.

Föreningen arbetar med att stärka människovärdet i frågor som abort, fosterdiagnostik och vård i livets slutskede. Genomsnittsmedlemmen i Ja till Livet är en 35-årig kvinna med barn."


"Ja till Livets vision är ett samhälle där ingen skall vilja göra abort. Ett samhälle där alla barn välkomnas och där man värdesätter det mänskliga livet lika högt hela vägen från befruktning till naturlig död.

Varje litet barn som skapas är redan vidbefruktningen en genetiskt unik individ, en individ som borde ha få lika stor möjlighet att födas som du och jag fick.

JA till livet har helt enkelt en nollvision där aborter varken behövs eller efterfrågas."


 
Vill du bli medlem, eller läsa mer om "Ja till livet" så gå in på deras hemsida där du hittar all information!!


Ingen polisman...

Älsklingen fick veta idag att han inte kommit in på polishögskolan=( På ett sätt är jag glad för jag vet att han kommer kunna gå så sjukt långt inom försäljningsbranchen. Som exempel så ringde dom från ett stort företag i början av veckan och erbjöd honom 100% fast jobb med en grym lön och det enda dom gick på var ett tips från en kompis till oss, han hade alltså inte ens sökt en tjänst där och dom ville så gärna ha honom dit=P Samtidigt är jag ledsen eftersom han har velat komma in på polisutbildningen så länge och om han hade gjort det hade jag självklart stöttat honom till tusen!! Men verkar inte som att han vill söka igen... jobbigt med all väntan=/



Även om han inte blir polis så är jag så sjukt stolt över honom, han är en grym försäljare och det känns inte som att det kommer dröja länge förrän han är butikschef=) Hans bästa egenskap inom försäljningen är att han har så god hand med kunderna!! (Jag har smygtittat när jag hälsat på ibland=) Åh vad jag Älskar honom, han är världens finaste!!


Onsdagskväll

Med en rejäl huvudvärk, ont i armen och trötta ögon har jag gosat in mig i en filt framför sjätte säsongen av "So you think you can dance"!!

Nu är det gjort...

Nu har jag tagit vaccinet!!

Hoppas bara jag inte får några biverkningar...

Efter skolan tänkte jag Sara och Ulrika att vi skulle ta sprutan. Men när vi kommer fram så märker vi att det var fler som hade tänkt som oss. Vi fick därför köa. i en timme. utomhus. i ösregn. utan paraply. utan regnjacka. utan gummistövlar. Yees!!

Så här kul hade vi...


Ulrika hade lite svårt att fastna på bild:P

Gick snabbt när vi väl var framme. Det sved riktigt mycket när vaccinet gick in och ett tag efter, men nu känns det bra=)


Mångkulturell måltid

Var i skolan kl 08.15 idag för att vi skulle hinna med allt. En hel dag i köket!! Först satte vi oss med inköpslistan. Fem grupper som skulle laga 4 måltider var... 20 måltider sammanlagt... mycket mat:P Sen till hemköp och inhandla alla ingredienser!

Tillbaka till skolan och sätta igång matlagningen.

Min grupp valde att laga "Levande Föda" - helt vegetariskt, uppvärmning till max 40grader, tillagningsmetoder som groddning, blötläggning, mjölksyrning, fermentering m.m. för att öka näringsinnehållet och för att göra maten mer lättsmält. Rätt intressant område. Roligt att tillaga=)


Mitt arbetslag in action;)

och detta var vår meny...

  +  =
Tagliatinni med pesto
(Pasta gjord av stimlad zucchini och morot)


 +  = 
Champinjon- och nötbiffar

 =
Champinjonsoppa

 +  = 
Yogasallad med pistaschdressing
(Dressing gjord på pistaschnötter, avokado, paprika, citronjuice, salt, vatten)

 +  =
RawFoodtårta med hallon
(botten gjord på valnötter, mandel, fikon, aprikoser.
Grädde gjord på cachewnötter, apelsinjuice, vaniljstång)

De andra grupperna hade områdena Hinduism, Buddism, Islam och Vegan. Men orkar inte lägga upp alla de rätterna. Men det var kul att smaka från olika religioner och etniska matkulturer. Mina favoriter var två rätter från det veganska bordet; en vegansk kålwok (t.v), "Krämig Daal" (mitten, som bestod av linser, vitlök, spiskummin, koriander, kokosmjölk, spenat och tomater) och så en buddistisk rätt som heter "Quorn Tikka Masala" (t.h, som bestod av quorn, rapsolja, curry, garam masala, vatten, grönsaksfond, äpple, tandoori paste, mango chutney, sultanrussin, kokos, banan, yoghurt, salt och som tillbehör basmatiris.

  

En så att säga kulinarisk upplevelse=)


sjätte gången gillt=/

Var ju hos farbror doktorn idag med min lilla mage. Blev ett besök på 40 minuter med anamnes, magtryck, blodtryck och lungcheck. Detta var nog första gången som jag inte skickades hem utan vetskap om varför jag mår som jag gör och med tre olika typer av medicin, utan denna läkaren verkade verkligen bry sig. Han tyckte att med alla symptom jag har att det verkar som att jag har IBS, men han ville ta (några) prover...

Så ut i väntrummet och vänta en kvart, och sen in på provtaging där jag sedan blev kvar. i sådär 30 minuter...

fyra rör skulle fyllas. först ett stick i min vänstra arm utan resultat. sen ett stick i min högra arm där ett provrör lyckades fyllas. sen byte av personal pga av att hon tyckte så synd om mig. så ett stick på min vänstra underarm utan resultat. sen ett stick på höger arm (i samma kärl som tidigare) där nästa provrör lyckades fyllas. sen ytterligare ett byte av personal för att låta den "bäste" prova. och då blev det först ett stick på vänter arm utan resultat. och så avslutar vi med ett stick på höger arm där dom sista två provrören fylldes. Jippie, ett stick mindre än sist. Dom frågade efter tredje sticket om jag ville komma tillbaka någon annan gång, men lika bra att få det gjort. Är inte det minsta glad över att jag är svårstucken. Hade jättegärna velat vara blodgivare, men det skulle aldrig funka=( Som tur är är jag inte så spruträdd av mig, blundar till just i sticket men sen är det ingen fara. Men är lite öm i armarna=( Ska tillbaka till vårdcentralen på torsdag för en ytterligare undersökning, sen hoppas jag dom hittar något.


Marabou Vinter

Min absoluta favorit!! Så så goood!! Smakar liksom jul, kryddigt och längtande=)



Nästa chokladkaka blir nu inte förrän julafton för fru Simonsson. Har nämligen infört ett personligt godisförbud. Känner att godiset har tagit lite kontrollen över mig, tycker det ska vara tvärtom. Blir ju också en liten tävling mellan mig och mitt begär, ska bli spännande. Hoppas ni hejar på "mig"=)


Comhem in my heart

Hahaha... verkligen ääälskar denna reklamen=) Hittade den så man kan jämföra med originalen och det är ju så så likt!!! Hamstern är bäst;)


Lördagsmys?!

Ligger med vetekudden på magen i soffan och tittar på "Äntligen hemma" och knaprar "nöt&bärmix". Det enda som saknas är Thomas famn och en marabou chokladkaka! Skulle vilja testa den nya smaken, marabou vinter, med mysiga julkryddor; ingefära, kanel, kardemumma och kryddnejlika. Låter mumma=)



Funderar lite på vad jag ska laga tills Thomas kommer hem. Igår fick jag tips av Mirja att laga Fajita, som tacos fast med kyckling och andra kryddor, och det var jättegott=) Men har då samma problem idag att jag inte vet vad jag ska göra. Inte för komplicerat och inte värsta middagen, typ lördagsmyskvällsmat=) Vill Du hjälpa mig?? Har Du några tips??!


HarryPottermysinflyttningskväll

Ikväll har vi varit hos Josefin på inflyttningsmys=) Hon hade gjort megagod cheesecake och kladdkaka med hallon och björnbär *mumma* Och på detta blev det Harry Potter brädspel:P Som tur var hamnade jag med Ida som är hyperexpert på just Harry Potter, finns nog ingen som läst böckerna så många gånger som henne=) Så klart vi vann;) Fast var som sagt inte min förtjänst, jag var så inne i kameran att jag på sista frågan varken hörde frågan eller svaret eller fattade att vi vann.. men det var kul!!

Nu ska jag leta runt lite efter fakta om Chilenska mattraditioner och om levande föda (raw food). Nästa vecka ska vi nämnligen laga mat, ena dagen efter Internationell matkultur och andra dagen efter religösa och etniska matkulturer. Och vi valde Chile och Levande föda!! Ska bli riktigt kul=)

Gud har 99 namn

Igår var vi på en utställning med just namnet "Gud har 99 namn". En utställning om de sex världsreligionerna; Judendom, Kristendom, Islam, Buddism, Hinduism och Sikhism. Rätt grundläggande fakta och det som vi tyckte var mest intressant var om de olika traditionerna vad gäller maten, men det fick vi inte så jättemycket fakta om, mest grundligt som sagt. Det roligaste var att vi fick testa massa kläder från de olika religionerna=) Och självklart har jag bildbevis på detta;)


Rabbin Malin


Jag som religiös från Tunisien


Svenskt bröllop vigt av självaste Påven


Sara som religiös från Tunisien


Frälsningsarmén here I come!


Tunisien vs frälsningsarmén=)


Utredning nästa

Äääääntligen har jag lyckats tagit modet till och beställt tid hos min doktor (som jag aldrig träffat innan)...

Denna gången hoppas jag dom tar mig på allvar, dom sa ju iaf att det skulle bli en utredning...

Jag är ju inte den som åker till doktorn för minsta lilla, men nu har jag fått nog... 

Varför ska jag dit? Jo, jag och min mage har lite svårt för att komma överens, eller snarare, vi har ALDRIG kommit överens!!! Hrm. har haft ont i min lilla mage i stort sett hela livet, men nu har jag som sagt fått nog, hoppas så att dom hittar vad det kan vara och inte bara skickar hem mig med orden "du behöver nog bara vila lite". Visst stressen spelar en väääldigt stor roll, men man borde kunna göra något åt det... Så på måndag kl 13.00 står jag med iver utanför dr. Johanssons dörr i hopp om att han går emot strömmen och gör något åt detta och får mig och min mage att komma överens, kanske någon slags mag/jagterapi.


Hjälp...

helgen bara försvann... vart tog den vägen??

Blev en jättemysig kväll i fredags hos Ida! Jättegod pizza och filmmys!! Men orkade inte vara kvar och se Pulp Fiction, fick räcka med Kill Bill 1 och 2=)


I Lördags hade jag en lugn dag hemma själv i en nystädad lägenhet! Gick igenom mina kläder, fixade med fotoalbum, åt blodpudding och tog en promenad in till stan för att möta upp Thomas när han slutat jobbet. När Thomas kom ut från jobbet hade han ett blomsterpaket till mig och när jag kom hem och öppnade så var det tre stora röda rosor!!



Väl hemma lagade vi ungsbakade rotfrukter, med höstig pumpa i, och så en god köttbit till det=) och så kollade vi på "Stardust". En mysig All helgona=)


På Söndagen blev det en lång sovmorgon, frukost med kokta ägg och rostade mackor och så gick vi igenom Thomas kläder. Sen tog vi en promenad ner till en Emmaus klädinsamling och kastade i en papperskasse med kläder *stolt* och så sparkade vi lite boll=) Till middag blev det den goda pumpasoppan och på kvällen hade vi körövning med One Way Gospel, vilket gick jättebra, dom är så duktiga och det låter så bra=)


Idag Måndag har vi varit lediga båda två, vilket är rätt ovanligt=P Idag fyller även Thomas mamma år så vi åkte upp till Orust för att fira henne tillsammans med några fler från familjen.  Vi blev bjudna på en god fiskgratäng och till efterrätt blev det glass och hallon. Och senare blev det fika med en god tårta som avslut=) Thomas systerdotter var också med på kalaset, hon har blivit så stor och hon är så söt så söt=)

  


Nu ska jag läsa på lite inför träffen med gruppen imorgon! Sov så gott alla!!!


RSS 2.0